A Stevia pozitív hatásai a testünkre » Ahol a stevia segít

A Stevia egy valóban tökéletes édesítő, hiszen kivételesen édes ízzel rendelkezik, miközben nem tartalmaz egyetlen kalóriát sem, ráadásul nem csak hogy nem káros, de számos előnyös hatással is rendelkezik egészségünkre nézve. 

Hogyan segíti a Stevia a jobb egészségi állapot elérését?

A Stevia kitűnően alkalmas édesítésre, hiszen a Stevia kivonatai 200-300-szor is édesebbek lehetnek a finomított cukornál. A Stevia azonban nem csak azért fantasztikus, mert nagyszerű természetes édesítő, s így remek alternatívája a cukornak, hanem azért is, mert számos egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik. 

A Steviát a dél-amerikai indiánok fedezték fel évszázadokkal ezelőtt, így ők kezdték el édesítésre alkalmazni, valamint azonnal észlelték és kihasználták egyéb jótékony, gyógyító hatásait is.

Ráadásul a Stevia szervezetre gyakorolt hatásait már idestova 40 éve vizsgálják, s rengeteg átfogó kutatás bizonyítja, hogy a Steviának nincsen semmiféle toxikus hatása még nagyon magas mennyiség esetén sem. E kutatások kimutatták, hogy a Stevia jótékonyan hat a vérnyomásra, a vércukorszintre, a bőr állapotára és az emésztésre is, továbbá segít a fogszuvasodás és az elhízás megelőzésében, valamint hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához.

Fog-és szájápolásfogkefe-fogkrem-fogmosas-04

A Stevia bár roppant édes ízű, mégsem okoz fogszuvasodást, melyet antibakteriális hatásának és kedvező ásványi anyag tartalmának köszönhet. Ezért a Stevia remekül alkalmazható a fogszuvasodás és más szájbetegségek megelőzésére és kezelésére is. Éppen ezért sok országban fogkrémet és szájöblítőket készítenek a Stevia felhasználásával, melyek jótékonyan hatnak fogfájás és ínybetegségek esetén is.

Ideális testsúly

A Stevia 0 kalóriát tartalmaz, így a súlygyarapodáshoz sem járul hozzá. Ezért bátran, korlátozás nélkül fogyaszthatja az is, aki szigorú diétán van, és szeretne megszabadulni a súlyfeleslegétől.

Ráadásul a Stevia csökkenteni tudja  az étvágyat is, valamint az édességek és zsíros ételek utáni sóvárgást is csillapítja. Amennyiben pedig körülbelül 20 perccel étkezések előtt fogyasztjuk, akkor jóval hamarabb fogjuk magunkat jóllakottnak érezni, ami által sokkal kevesebb ételt fogyaszthatunk el egy-egy étkezés alkalmával.

Anyagcsere és emésztés

A Stevia kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, valamint rendkívül jótékonyan hat a cukoranyagcserére, illetve a májanyagcserét is jelentősen támogatja. Emellett pedig segíti a jobb emésztés meglétét, mely alapvetően járul hozzá szervezetünk egészségének fenntartásához. A Stevia fokozza a lép és  hasnyálmirigy működését is, s ezáltal szabályozza a szervezet vércukorszintjét is.

Tápanyagpótlás

A Steviában igen jelentős mennyiségű A-és C-vitamin található, mely vitaminok létfontosságúak számunkra, és alapvető szerepet játszanak az immunrendszer megfelelő működésében, vagy éppen a bőr és a szem állapotának megőrzésében.

Mindemellett a Steviában fellelhetőek olyan ásványi anyagok is, mint a vas, magnézium, kalcium, kálium vagy cink, melyek szintén nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez.

Cukorbetegség

A Stevia nagyszerű megoldást kínál cukorbetegeknek az édesítésre, hiszen glikémiás indexe 0, tehát semmilyen módon nem emeli meg a vércukorszintet. Ez pedig azt jelenti, hogy a diabéteszesek is nyugodtan, teljesen biztonságosan fogyaszthatják, amit számos tanulmány és kutatás is igazolt már.

Sőt, a Stevia cukorbetegség ellenes hatásait is élénken vizsgálják, ugyanis feltételezik, hogy nagy szerepet játszhat a diabétesz megelőzésében és kezelésében is.

Gombafertőzések

A Stevia baktérium-és gombaellenes hatással is rendelkezik, s emiatt kitűnően alkalmas például a Candida-fertőzés kezelésére is, mely számtalan nő életét megkeseríti a vissza-visszatérő hüvelygomba formájában. A Candida kezelés miatti Candida-diéta alatt a Stevia nagyszerűen alkalmazható édesítésre, így miközben édesítünk, egyben harcolunk a gombafertőzés ellen is.

Szellemi frissesség01_stevia-tabletta

A Stevia nem csupán testünkre fejt ki jótékony hatásokat, mivel szellemünknek is igazán jót tesz. A Stevia fogyasztása mellett jóval frissebbek lehetünk testileg és lelkileg is, mivel szabályozza és egyensúlyban tartja vércukorszintünket. Így elkerülhető az időnként ránk törő fáradtság és levertségérzés.

A Stevia nyugodtabb alvást is biztosít, mely által napközben kipihentebbek, frissebbek lehetünk, melynek köszönhetően javulhat mind a fizikai, mind pedig a szellemi teljesítőképességünk.

Kimutatták, hogy a Stevia csökkenteni képes a magas vérnyomást, azonban normális értékű vérnyomás esetén nem okoz ilyen hatást, azaz képes kiegyensúlyozni a vérnyomásértékeket.

Bőrbetegségek

A Stevia hozzájárul a különféle fekélyek és horzsolások gyorsabb gyógyulásához is, míg  gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő hatásai miatt alkalmas különböző bőrproblémák, akne, dermatitisz, ekcéma, gyulladások vagy lábgomba kezelésére is. Bőrbetegségek esetén belsőleg és külsőleg is alkalmazható, ráadásul fellép a bőr öregedése ellen, mivel rugalmassá és fiatalossá teszi azt.

Függőségek

A Stevia csökkenti az étvágyat, ráadásul segíthet a különböző függőségek leküzdésében, így csökkentheti a dohányzás, az alkohol vagy akár az édességek utáni vágyat is.