Sztívia Összetevők » Mi van a Stiviában?

A Stevia, pontosabban a Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó, évelő növény, mely Paraguay-ban őshonos. A Stevia családjába egyébként 54 faj tartozik, de ezek közül csak kettőnek édesek a hajtásai, az egyik a Rebaudiana Bertoni.

A Stevia bokorszerűen terjeszkedő növény, mely levelei lándzsásak, virágzata pedig fehér színben pompázik.

Melyek a Stevia legfőbb hatóanyagai?

Glikozidok09_stevia-level

A Stevia elképesztően édes ízét a növény leveleiben található stevioside nevű vegyület adja, mely egy szénhidrát alapú glycoside. Ez akár a stevia leveleinek 13%-át is kiteheti. A Stevia édes ízéért ezen kívül még több glyciside is felelős, ezek a rebaudioside A (2−4%), B (nyom), C (1−2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.5−1%).

Ezeknek a glikozidoknak köszönhetően a Stevia kivonatai akár 2-300-sor édesebbek lehetnek a hagyományos, finomított cukornál.

Vitaminok

A Steviában leginkább az A-és a C-vitamin fedezhető fel, de emellett találhatunk még benne B-, E-és P-vitamint is. E vitaminok többek között nélkülözhetetlenek az erős immunrendszerhez vagy az egészséges bőrhöz és szemhez is.

Ásványi anyagok

A Stevia bővelkedik ásványi anyagokban, így többek között megtaláljuk benne a vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, mangánt, kalciumot, krómot vagy a niacint is.

Ezek az ásványi anyagok mind-mind hozzájárulnak szervezetünk egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez, a hatékonyan működő immunrendszerhez, az erős csontokhoz és fogakhoz vagy éppen a helyesen működő anyagcseréhez.

Egyéb tápanyagok a Steviában

A Stevia leveleiben fellelhetőek még más fontos tápanyagok is, mint például a rostok, fehérjék vagy éppen a több mint 100 féle nélkülözhetetlen fitotápanyag is.

A rostok elengedhetetlenek a gyors és hatékony anyagcseréhez, hiszen nélkülük nem tud az emésztés kellő hatásfokkal működni. A fehérjék pedig alapvető építőelemei szervezetünknek, így egészségünk nem nélkülözheti a jelenlétüket testünkben.

A Stevia mindezekkel a természetes tápanyagokkal hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, miközben tulajdonképpen 0%-os kalóriatartalmával támogatja az ideális testsúly elérését és megtartását is.