A Stevia természetes édesítőszer 12 + 1 előnye

A Stevia egy olyan teljesen természetes, növényi eredetű édesítőszer, mely számtalan pozitív hatással rendelkezik egészségünkre nézve. Ezért nem csak a cukor tökéletes helyettesítése miatt előnyös, hanem azért is, mert kitűnően támogatja egészségünk megőrzését is.

A Stevia 12 + 1 előnye

1.) Nincs benne kalória!04_stevia-edesito

A Stevia egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül édes íze ellenére gyakorlatilag nem tartalmaz egyetlenegy kalóriát sem. Ezért a Steviát bátran fogyaszthatja az is, aki éppen fogyókúrázik, és ezért számolgatja a naponta bevitt kalóriák számát.

2.) Cukorbetegek is fogyaszthatják!

A Stevia glikémiás indexe 0, vagyis semmilyen módon nem emeli meg a vércukorszintünket. Sőt, inkább hozzájárul a kiegyensúlyozott vércukorszint  eléréséhez és fenntartásához. S mivel a Stevia serkenti a lép és a hasnyálmirigy működését is, ezért segíthet a cukorbetegség megelőzésében, de vizsgálják a diabétesz kezelésében való alkalmazhatóságát is.

3.) Elképesztően édes íze van!

A Stevia növény leveleiben található stevioside nevű anyag a világ legédesebb természetes összetevője, s ennek köszönhetően a különféle Stevia kivonatok akár 2-300-szor is édesebbek lehetek a finomított cukornál. Éppen ezért már nagyon kis mennyiségű Stevia kivonattal is pótolhatjuk az általunk megszokott édes ízt adó cukormennyiséget.

4.) Könnyebbé teszi a túlsúly leadását!

A Stevia azon túl, hogy nem tartalmaz kalóriát, egyéb módon is hozzájárul a felesleges kilóktól való megszabaduláshoz. A Stevia hatékonyan csökkenti az étvágyat, sőt, elősegíti az édességek és a zsíros ételek utáni sóvárgás visszaszorítását is.

Amennyiben pedig étkezések előtt 20 perccel Stevia kivonatot fogyasztunk, akkor sokkal hamarabb kialakul a telítettség érzése, s ennek köszönhetően kevesebb táplálékot fogunk magunkhoz venni.

5.) Sokoldalúan felhasználható!

A Stevia egyáltalán nem csak arra használható, hogy megédesítsük vele a teánkat vagy kávénkat. A Stevia bármilyen étel vagy ital édesítésére kiváló, mivel egyaránt elérhető tabletta, por vagy cseppek formájában is. Ráadásul rendkívül jól tűri a magas hőmérsékletet, ezért nagyon jól felhasználható sütés és főzés során.

A Stevia nem rendelkezik kellemetlen mellékízzel sem, ami miatt valóban bármilyen étel és ital elkészítéséhez felhasználható, hiszen nem változtatja meg az elkészített ételek és italok eredeti ízét.

 6.) Tápanyagokban gazdag!

A Stevia összehasonlíthatatlanul értékesebb a cukornál. A finomított cukor nem tartalmaz semmilyen tápanyagot sem, ezzel ellentétben viszstevia-kave-edesitoont a Stevia sok értékes vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot és egyéb fontos tápanyagot foglal magában.

A Steviában jelentős mennyiségben található A-és C-vitamin, de ásványi anyagokban sem szűkölködik, hiszen többek között jelen van benne a vas, mangán, kalcium, kálium, cink vagy a foszfor is, melyek szintén alapvető fontossággal bírnak egészségünk megőrzésében.

7.) Természetesen egészséges

A Stevia valóban egészséges édesítő, hiszen teljes mértékben természetes, növényi eredetű. A legtöbb édesítőszerről ugyanez már nem mondható el, hiszen nagyon sok mesterségesen előállított, szintetikus édesítő kapható, melyekről azonban egyre inkább bebizonyosodik, hogy számos egészségkárosító hatással rendelkezhetnek.

A finomított cukor szintén mesterségesen előállított anyag, s ma már számtalan kutatás igazolja, hogy megannyi módon rombolja teljes szervezetünk egészségét. Ezzel szemben a Stevia sok nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, melyeknek köszönhetően számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása azon túl, hogy tökéletesen megédesíti ételeinket és italainkat.

8.) Védi fogainkat!

Különösen hangozhat, hogy éppen egy édesítő védi fogaink egészségét! De a Stevia valóban hozzájárul a fogszuvasodás és más szájbetegségek megelőzéséhez. Ezt pedig leginkább annak köszönheti, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, valamint jó néhány, fogaink számára is értékes tápanyagot tartalmaz. 

Mindezek miatt a Steviát felhasználják fogkrémek és szájöblögetők alkotórészeként is, amelyeket különösen ajánlanak fogfájás vagy ínyproblémák fennállása esetén.

9.) Serkenti az anyagcserét!

A Stevia fokozza a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését is, amivel segíti a jobb méregtelenítést, valamint javítja a cukoranyagcsere hatékonyságát is. Emellett pedig az emésztést is megkönnyíti, és segíthet kisebb gyomorproblémáknál a gyomor túlterheltségét csökkenteni.

10.) Gombaellenes hatású!

Amíg a cukor jelentősen elősegíti a gombák elszaporodását szervezetünkben, addig a Stevia épp ellenkezőleg hat, ugyanis erőteljes gombaölő képességgel rendelkezik. Éppen ezért fogyasztásával sikeresen vehetjük fel a harcot többek között a Candida-fertőzéssel is. 

Már csak azért is kitűnő a Stevia gombafertőzések ellen, mivel bármilyen gombaellenes diétában tilos a cukorfogyasztás. Így miközben a cukrot helyettesítjük, még a gombák elpusztításához is hozzájárulunk. 

11.) Megszépíti bőrünket!

A Stevia hatékony gyulladásgátló, valamint antibakteriális és gombaellenes tulajdonságú is. A bőrápolás terén egyaránt használható mind belsőleg, mind pedig 07_stevia-tablettakülsőleg. Így például felgyorsítja a különféle fekélyek, horzsolások és egyéb bőrsérülések gyógyulását.

Emellett pedig alkalmas a különböző bőrproblémák kezelésére is, így többek között javulás érhető el vele akne, dermatitisz, ekcéma, kivörösödések, gyulladások vagy lábgomba esetén is.

Azt is érdemes tudni, hogy a Stevia hozzájárul a bőr öregedése elleni küzdelemhez, mivel rugalmassá és fiatalossá varázsolja azt.

12.) Testileg-lelkileg felfrissít!

A Stevia azon túl, hogy számos módon támogatja testünket szellemünkre nézve is igazán kedvező hatású. A Stevia a vércukorszint kiegyensúlyozása által megelőzheti az időnként ránk törő fáradtságérzést és levertséget. Továbbá hozzájárul a nyugodtabb és pihentetőbb alváshoz is, ami napközben fokozza szellemi és fizikai teljesítőképességünket egyaránt.

A Stevia ezen kívül a vérnyomást is stabilizálja és kiegyensúlyozza, amivel szintén hozzájárul a jó közérzethez és a testi-lelki frissességhez.

+ 1.) Enyhíti a függőségeket!

A Steviáról azt is megállapították már, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a különféle függőségeink iránti vágyat. A Stevia így többek között enyhítheti a cigaretta, az alkohol vagy akár az édességek utáni sóvárgásunkat, mely mindenképpen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.